tiistai 8. lokakuuta 2013

Keittiössä... bastoncini di pesceMeidän lasten kuten monen muunkin lapsen lempiruoka on varmasti kalapuikot. Itse muistan, että se oli lapsuudessa tuttu juttu ja yksi lemppareista koulussakin. Meillä ei kuitenkaan - kuin harvoin ja paniikissa - käännytä kaupan pakastealtaan puoleen ja Finduksen puikot saa jää sinne muita varten. Koin suurta ahdistusta pari vuotta sitten, että lapset eivät saa nauttia kalapuikoista äidin terveysvimman takia ja päätin kokeilla onnistunko tekemään niitä itse. Itseasiassa olin todella yllättynyt, sillä kalapuikkojen teko uunissa on äärettömän helppoa ja nopeaa. Uunin kuumentuessa voi tehdä puikot valmiiksi ja kuumassa uunissa ei kestä kuin 10-15 minuuttia, että puikot ovat valmiit. Käytännössä tarvitset tuoretta kalaa, jauhoja, kananmunaa tai jugurttia ja leivänmuruja. Käytän munan sijasta useimmiten jugurttia ja leivänmurujen sekaan laitan parmesaania. Kannattaa kokeilla, sillä voin väittää näiden olevan aika paljon parempia kuin kaupasta ostettujen!

Ajatukset pyörii ainakin kerran päivässä ruoassa ja kun perheen pitää syödä niin illallisen mietintään voi käyttää vaikka kuinka paljon aikaa. Italialaisten kanssa on hauska keskustella ruoasta, sillä kaikilla on siitä jotain sanottavaa. Perheet syövät iltaisin yhdessä illallista - oman empiirisen tutkimuksen mukaan - lapsiperheissä arkisin seitsemän tai puoli kahdeksan maissa ja se on selkeästi se perheen yhteinen hetki. Meillä ei ole ihan näin ruusuista, sillä Mies on valitettavasti melkein joka päivä tuohon aikaan vielä töissä. Asia, mikä varmasti jää meidän mukaamme Italiasta meidän muuttaessa täältä pois on rakkaus ruokaan ja siihen, että sen laittamiseen ja syömiseen käytetään aikaa. Toinen ruokaan liittyvä asia on sesongit. Harvempi syö täällä sesongin ulkopuolelta. Järkeväähän se on, että syödään sitä mitä saa mahdollisimman tuoreena. Siitähän se hyvä makukin tulee!

Myös koulun ruokailua on hauska seurata, sillä lasten menu on aika laaja. Uuden sijainnin myötä koulun ruokaan on panostettu vieläkin enemmän. Isoimmilla lapsilla kuten Isoveljellä on valinnan mahdollisuus kahdesta eri pääruoista ja sen lisäksi tulee sitten salaatti ja jälkiruoka. Pienimmille kuten meidän Pikkusiskolle ei valintaa ole vaan nenän eteen tulee valmis lautanen. Hauskinta on seurata miten lapsille on vuoden aikana alkanut maistua italialainen ruoka enkä nyt puhu pelkästä pastasta tai pitsasta. Itseasiassa pitsa on jo hieman liian tuttu juttu eikä se houkuttele enää samalla tavalla. Tällä viikolla koulussa on tarjolla mm. keskiviikkona risotto con zucchine fresche, arrosto di tacchino alle erbe & insalata mista. Voisin itsekin mennä syömään risottoa. Sen verran herkulliselta se kuulostaa!

Buona serata!4 kommenttia:

 1. Teidän kouluruoka siellä kuulostaa paljon houkuttelevammalta kuin meidän täällä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä ruoka kuulostaa italiaksi paljon paremmalta... :D Onhan tuolla koulussa suomalaisittain aika gourmetruokaa ja vielä todella hyvää sellaista. En ole kamalasti valituksia kuullut.

   Poista
 2. Tarkennusta reseptiin kysyn, laitatko kalan kokonaisena ja leivität jugurtin ja leivänmurujen kanssa? Kuulostaa kyllä mahtavalta tuo kouluruoka, tuli vesi kielelle (c:

  Satunnainen vierailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaan ensin kalan "puikoiksi". Sitten pyörittelen jauhoissa (missä on suolaa ja pippuria), sen jälkeen jugurtissa ja viimeiseksi laitan leivänmurujen kanssa. Leivänmurujen seassa on tosiaan parmesania. Lusikalla hautaan kalapalan ja sitten ravistelen ylimääräiset pois. Sen jälkeen vaan uunin pellille ja sitten lopuksi kuumaan uuniin. Aika nopsasti tuli tänäänkin. Taisi olla 10min uunissa ja kerran käänsin. Valitettavasti mitään tarkkoja määriä en osaa sanoa, kun teen näppituntumalla. Tässä on aika hyvä ohje englanniksi ja vastaa aikalailla omaa tekemääni versiota.
   http://www.foodnetwork.co.uk/recipes/parmesan-fish-sticks-3064.html

   Poista