keskiviikko 7. marraskuuta 2012

"En mä haluu mennä kattoo mitään vanhoja romuja"

Sairastaminen jatkuu eikä ole siis muuta raportoitavaa.

Yksi loman kohokohdista oli Pompei tai ainakin aikuisille ja eritoten Miehelle. Pikkusisko luuli, että Pompei on joku lastenleikkipaikka ja parkkipaikalla kysyi: "Missä me sitten pompitaan?". Isoveli julisti jo autossa, ettei halua mennä katsomaan mitään vanhoja tylsiä romuja. 


Pompei löytyi hyvin helposti ja parkkipaikkakin, vaikka myös Circumvesuvianalla ts. junalla olisi päässyt melkolailla sisäänkäynnin eteen. Kolmen lapsen kanssa autolla liikkuminen oli kuitenkin järkevin tapa, vaikka junaa vielä aiemmin harkitsimme. Iltapäivän päätteeksi olimme autosta enemmän kuin onnellisia, sillä olimme kaikki väsyneitä ja aika märkiä. 


Taivas aukeni käytännössä sillä hetkellä, kun pääsimme porteista sisään ja sadetta riittikin sitten ihan seuraavaan aamuun asti. Onneksi meillä oli hyvät varusteet - vedenpitävät takit ja sateenvarjot - ja välillä pidimme kuivattelu tauon lounaan merkeissä Pompeijin ravintolassa. Sieltä sai muuten herkullista pitsaa! 

Opaspalveluita emme kaivanneet, sillä Mies oli tankannut tietoja edeltävät päivät Wikipediasta, lukenut meidän talolla olevan varmaan sata sivuisen kirjan Pompeista ja tutkinut kaikki mahdolliset opaskirjat aiheesta. Plinius nuorempi- Vesuviuksen purkauksen silminnäkijäkertomuksen laatinut - oli eräs keskeinen hahmo koko Vesuviuksen ja Pompein tarinassa. Oikea opas olisi ehkä ollut hieman suoraviivaisempi reittivalinnaltaan  kuin herra aviomies, joka kävelytti meitä välillä hieman liikaa edestakaisin raunioiden välissä... 


Tosiaan Pompei (vaiko suomeksi Pompeji) tuhoutui täysin vuoden 79 jKr. Vesuviuksen purkauksessa. Olimme luulleet, että kaupunki hautautui laavan alle. Näinhän asia ei ole vaan kaupungin ylle satoi lapillia eli hohkakiveä ja tuhkaa. Purkauksessa kuoli eri lähteiden mukaan 2000-3000 ihmistä eli arvellaan suurimman osan ehtineen pakoon purkausta. Kaupunki hautautui pitkäksi aikaa ja vasta 1748 Pompei löydettiin. 2/3 osaa kaupungista on jo löydetty, mutta iso osa on vielä hautauneena ja piilossa.   

Pompei ja Herculaneum ovat ehdottomasti pakko käydä - listalla, jos Campaniaan ja Napoliin meinaa mennä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti